En svensk klassiker som aldrig går ur tiden och det finns otaliga recept som går i arv genom generationer. Mitt recept kommer från mamma och var det första receptet jag fick, och mamma fick det i sin tur från sin mamma.
Första gången jag bakade kanelbullar helt själv var jag 11 år. Receptet är forfarande en favorit hos mina egna barn som gärna hjälper till vid baket.
Ingredienser
Till deg:
300 g smör
1 liter 3% mjölk
100 g jäst
3 dl socker
2 tsk salt
1 krm hjortronsalt
2 ägg
2-2,5 liter vetemjöl
Till smaktillsats:
350 g smör
6,5 dl socker
7 msk kanel
Till pensling:
3-4 ägg
1,5-2 dl pärlsocker
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 grader.
Smält smöret, slå på mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke, häll på socker, rör ut.
Tillsätt lite av degspadet och rör ut jäst och socker, häll på resten av degspadet.
Tillsätt salt, hjortronsalt och ägg, tillsätt sedan mjöl tills dess att degen släpper från kanterna.
Låt degen jäsa i degbunken under bakduk, ca 40 min.
Under tiden degen jäser, blanda ihop smaktillsatsen med smör, socker och kanel till en slät röra.
Dela degen i fyra delar.
Kavla ut en del i taget, bred på smaktillsatsen.
Rulla ihop till en lång rulle och skär i skivor om ca 3 cm.
Ställ ut bullformar på en plåt.
Lägg en skiva i varje form.
Låt sedan bullarna jästa på plåt under bakduk ca 15 min.
Pensla med ägg, och strö på pärlsocker.
Grädda i ca 8 minuter.
TIPS! Samma recept till lussekatter men tillsätt fem (5) saffranbrev till degspadet och ta bort kanel.